29 de des. 2009

Sessió 5 Pràctica 2

Internet canvia la forma de llegir ... i de pensar?

RESUM:

En aquest article podem observar la importància que té Internet actualment a la nostra societat. Cada cop més, la gent passa grans estones connectades ja sigui per llegir diaris, enciclopèdies, blocs; escoltar música, veure pel•lícules o xatejar amb altres persones d’arreu del món. Tot aquest procés ha fet canviar els hàbits de conducta dels lectors. El fet de poder llegir de forma horitzontal ha produït que la gent llegeixi a salts i no acabi de llegir els articles en la seva totalitat, ja que enllacen amb altres pàgines d’interès de forma automàtica.
Han sorgit dues versions d’aquest procés: una què es posiciona en contra encapçalada per Nicholas G. Carr expert en TIC, el qual explica que ha notat com la seva concentració ha disminuït a l’hora d’enfrontar-se a lectures convencionals, per a ell, això es degut a la influència de la lectura practicada davant l’ordinador. En l’altra banda i situant-se a favor trobem Raymond Kurzwell inventor i expert en intel•ligència artificial, què proclama la integració del cos humà amb la tecnologia per tal de fer-nos evolucionar cap a un nou Super Home.

OPINIÓ PERSONAL:


Sota el meu punt de vista, m’apropo més a les teories del senyor Carr, crec que molta gent està fent un gra massa amb les noves tecnologies. Només imaginar-me el que diu el senyor Kurzwell se’m posa la pell de gallina, deixaríem de banda totes les qualitats que ens fan homes per convertir-nos en mig màquines, no em vull imaginar el dia que hi hagués una apagada general, semblaríem tontos, incapaços de raonar i tenir idees per solucionar el caos en el que estaríem immersos... en definitiva, seríem unes titelles.
Crec que és prou alarmant aquesta falta d’atenció a l’hora de llegir, ja que si no codifiquem bé la informació que rebem, no la podrem fer nostra i per tal no tindrem cap tipus d’argument per defensar les nostres idees. No s’ha de prendre a broma aquest fet, ja que segurament hi haurà unes quantes persones interessades a que això passi, les mateixes que dominen el món amb les seves empreses i els seus bancs i que només ens veuen com a nombres, per dir-ho d’una forma suau.
Tampoc vull dir que no s’aprofitin les noves tecnologies, la qual cosa seria una tonteria, ja que ens permeten evolucionar més ràpidament i permet uns usos i uns recursos extraordinaris. Però d’aquí a passar a Blade Runnner em sembla del tot exagerat.


Hipertext

RESUM:

Pel que fa a l’article dels hipertextos, dir que es fa un resum les diferents definicions que s’han fet d’hipertext i les seves funcions:
Primerament fa referència a un model teòric el qual organitza la informació de forma associativa i no només seqüencial.
Segonament parla de universalitzar la cultura escrita.
Tercerament ens explica l’ utilització d’uns programes informàtics els quals serveixen per a crear documents per a ser llegits per la via de les relacions associatives.
Per acabar parla de la literatura hipertextual, què va ser la primera definició i aplicació de l’ hipertext.


OPINIÓ PERSONAL:

El fet de llegir amb hipertextos ens permet abraçar més informació i més ràpidament de la que podríem recollir de forma més tradicional, però també pot ser una forma de perdre informació, ja que mai acabem de llegir una pàgina sencera i ens pot dur a errades o confusions. Per aquest motiu hem de seleccionar bé quan utilitzem aquesta eina de lectura. Llegir un diari digital i enllaçar amb diferents hipertextos pot ser una bona forma de rebre informació d’una notícia, però buscar informació per realitzar un treball pot ser perillós, ja que ens podem deixar informació valuosa i deixar el treball incomplet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada